HOME SERVICII PORTOFOLIU PARTENERI CONTACT

Groapa Ruginoasa

Galerie Foto O rana sapata in trupul muntelui - asa este descrisa prin carti Groapa Ruginoasa, o ciudatenie a naturii. Privita de la departare pare un veritabil canion rosu ivit intr-o vale, in pantecul verde al Muntilor Apuseni.

Groapa Ruginoasa reprezinta un fenomen cu totul aparte. Ea este o imensa ravinare sapata pana in creasta culmii care inchide spre sud Valea Seaca, cu o adancime de peste 100 m si un diametru de peste 600 m. Pe toata suprafata ei, un proces de eroziune foarte activ a scos la zi straturile de cuartite, a caror culoare rosie violacee confera zonei un aspect cu totul aparte, ea aparand de la mari departari ca o rana deschisa in trupul muntelui.

Muchii ascutite, adevarate lame, converg spre centrul ei la firul unui valcel, impartind spatiul in mai multe sectoare. Valcelul, de fapt obarsia Vaii Seci, reprezinta de fapt un canion extrem de dificil de parcurs in aval din cauza saritorilor mari pe care le prezinta.

Interesant este faptul ca eroziunea lucreaza si astazi foarte activ, sapand regresiv si marind rapid dimensiunile Gropii Ruginoase. Urmarind hartile vechi, se constata ca eroziunea a avansat cu o viteza foarte mare, acum 80 de ani locul nefiind marcat decat printr-o ravena foarte mica.
Galerie Video© 2010 Phantom Video Productions