HOME SERVICII PORTOFOLIU PARTENERI CONTACT

Comuna Rimetea

Galerie Foto Rimetea (denumirea veche Trascau, in maghiara Torockó, in germana Eisenmarkt, Eisenburg) este o localitate in judetul Alba, Transilvania, Romania.
Comuna se afla la 24 km de Aiud, la 7 km de Buru si este asezata la poalele varfului Piatra Secuiului (1171 m). Denumirea stancii provine de la faptul ca in secolul XIII secuii au salvat satul de asediul tatarilor.

Istoric
Dar, inca din vremea romana (106-274 d.C.), zona era populata (s-au gasit monezi romane din timpul imparatilor Antoninus Pius si Maximinus Thrax) datorita minelor de fier de aici (urmele catorva mine s-au pastrat pana astazi; intre timp zacamintele de fier au fost epuizate). O perioada scurta tot aici s-a prelucrat si aur in monezi. Totodata Torockó (Rimetea) era unul dintre centrele culturale ale Ardealului.

in jurul anilor 1870, dupa un incendiu, s-au construit cunoscutele case albe, caracteristice zonei, care au fost frumos intretinute. Stilul arhitectonic al cladirilor sale a facut ca o mare parte dintre acestea sa fie declarate monumente de arhitectura.

Fortificatia (epoca Laténe) si cetatea (epoca medievala) din punctul “Piatra Secuiului” sunt inscrise pe Lista Monumentelor Istorice ale judetului Alba, elaborata de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania in anul 2004.

Obiective turistice
  • Cetatea Coltesti
  • Un spectacol original al comunei este si asa-numitul „farsang cu masti”, la sfarsitul iernii.
  • in anul 1952 s-a deschis un Muzeu de Etnografie (cu ajutorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca si al unor cercetatori etnografi de la Universitatea din Cluj-Napoca). Colectia de obiecte existenta aici reflecta ocupatiile principale ale locuitorilor din zona - mineritul, metalurgia si prelucrarea lemnului. Odinioara, produsele obtinute aici erau vandute de negustori in piete importante, precum Brasov, Bistrita, Arad si Debretin.
Localitatea Rimetea atrage anual o multime de turisti din tara sau de peste hotare (indeosebi din Ungaria). Situl rural Rimetea (sec.XVIII-XIX) este inscris pe Lista Monumentelor Istorice ale judetului Alba.

Ruinele Cetatii Coltesti - proprietatea strabuna a familiei Thorockzkai - cetate ridicata in sec. al XIII-lea

Varful Ardascheia cu frumusetea lui de basm avand inaltimea de 1249 m.

Bisericile Unitariene, Reformate si Catolice inscrise pe Lista Monumentelor Isorice ale Judetului Alba

Varful Piatra Secuiului asemanator unui urias culcat pe spate, inalt de 1128 m

CONACUL SECUIESC
In localitatea Coltesti la cativa km de Rimetea se afla cel mai frumos conac din zona, poate si din intreg jud.Alba.

Conacul imbina elementele trecutului cu cerintele prezentului si ofera oaspetilor conditii de cazare de 4 margarete. Camerele amenajate cu mobilier pictat, cusaturi populare, broderii, sunt o reprezentare vie a bogatei traditii rurale care se completeaza foarte bine cu gastronomia traditionala locala prezenta in restaurantul propriu.

Cu siguranta daca veti vizita aceste meleaguri nu va veti putea dezlipi de acest conac fara sa nu mancati un gulas unguresc traditional si sa dormiti o noapte un camerele superbe si sa admirati peisajul 360 de grade din turnul conacului.

Galerie Video© 2010 Phantom Video Productions