HOME SERVICII PORTOFOLIU PARTENERI CONTACT

Comuna Moldovenesti

Galerie Foto Moldovenesti, mai demult Varfalau, este o comuna in judetul Cluj, Transilvania, la 12 km sud-vest de Turda, alcatuita din sase sate.

Vechiul nume al localitatii, acela de "Varfalau", provine din maghiara si anume din cuvantul compus var = cetate si falu/falva = sat („Varfalva” = „Satul Cetatii”), cu referire la ruinele medievale de pe Dealul Cetatii. Localitatea a fost redenumita in perioada interbelica in Moldovenesti, cu referire la Ioan Micu Moldovan, originar din localitate.

Istoric
Urmatoarele situri arheologice din Moldovenesti au fost inscrise pe Lista Monumentelor Istorice ale judetului Cluj, elaborata de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania in anul 2004:
  • Asezarea preistorica din punctul “Santul Paganilor”.
  • Situl arheologic din punctul “Dealul Cetatii” (inclusiv cetatea de la Moldovenesti).
  • Asezarea romana (la 2 km de cetatea din Moldovenesti).
  • Necropola medievala din parcul fostului castel Jósika (azi Primaria).
Pe dealul de deasupra comunei se inalta odinioara o cetate medievala. Cetatea a fost construita probabil la inceputul secolului XI, pe locul unui vechi castru roman de aparare a drumului de transport al aurului exploatat in Muntii Apuseni (Rosia Montana etc). Cetatea e amintita (indirect) intr-un document din anul 1075, sub numele de castrum quod vocatum Turda (iar in 1291 sub denumirea de terra Turdavar), fiind astfel una din cele mai vechi localitati din zona Turzii. S-a daramat probabil dupa cea a doua invazie a tatarilor (din 1285). Ramasitele fortaretei (190 x 100 m) se mai pot vedea si azi. Pe partea de sud se vede un sant, care ar fi putut sa fie intrarea in cetate. Pana in anul 1876 localitatea a apartinut Scaunului Secuiesc al Ariesului.

Lacasuri de cult
Biserica Unitariana din Moldovenesti a fost construita in jurul anului 1300, in stil romanic, mai tarziu rezidita in stil gotic. A fost inconjurata cu un zid de aparare, care nu a rezistat insa atacului tatar din 1661. in anul 1672 a fost renovata. Biserica este inscrisa pe Lista Monumentelor Istorice ale judetului Cluj (2004).

Obiective turistice
  • Castelul Jósika, inscris pe Lista Monumentelor Istorice ale judetului Cluj (2004).
  • Cetatea Moldovenesti

Personalitati
  • Ioan Micu Moldovan (1833-1915), academician, istoric greco-catolic, membru fondator al ASTRA, unul din principalii autori ai Pronunciamentului de la Blaj
Galerie Video© 2010 Phantom Video Productions