HOME SERVICII PORTOFOLIU PARTENERI CONTACT

Comuna Ceanu Mare

Galerie Foto Comuna se afla in sud-estul judetului Cluj, la 20 km de orasul Campia Turzii, 30 km de Turda si 60 km de Cluj-Napoca.

Comuna Ceanu Mare se intinde pe o suprafata de 134 km2, avand o populatie de 4.308 de locuitori, dispusi in satul resedinta de comuna Ceanu Mare si satele Boian, Boldut, Ciurgau, Dosu Napului, Fanate, Hodai-Boian, Iacobeni, Mortesti, Starcu, Strucut si Valea lui Cati. Clima zonei este una temperat-continental moderata.

Majoritatea satelor comunei sunt dipuse pe cursurile raurilor Valea Lata si Valea Larga, pe relieful delurilor joase ale Campiei Transilvaniei.

La nord, comuna se invecineaza cu comuna Cojocna, la nord-vest cu comuna Frata, la vest cu comuna Ploscos, la sud cu Viisoara si Tritenii de Jos, iar la est cu comuna Valea Larga din judetul Mures.

Pe teritoriul acestei localitati se gasesc izvoare sarate.

Satul romanesc Ceanu Mare apare mentionat din 1293 sub denumirea de Chan intr-un document al Cancelariei Regelui Andrei al Ungariei. Satele Boian si Iacobeni apar mentionate din secolul XIV, iar celelalte asezari ale comunei au fost infiintate dupa evul mediu. Ulterior, in 1439 apare mentionat sub denumirea de Mesechan, iar in 1449 Mezewchany.

In documente din 1465, este mentionata existenta in zona a unor sate romanesti cneziale, cum ar fi "Voievodatul Cean", cu centrul in localitatea Cean. Reprezentanti ai comunei au fost prezenti in 1918 la adunarea de la Alba Iulia prin care s-a hotarat unirea Transilvaniei cu Romania.

Pe 12 august 2004, Gerhard Schröder, pe atunci cancelar al Germaniei, s-a recules la Ceanu Mare la mormantul tatalui sau Fritz Schröder, aflat in curtea bisericii ortodoxe din Ceanu Mare. Fritz Schröder a fost caporal in armata germana, in cel de-al doilea razboi mondial, fiind ucis pe 4 octombrie 1944 in cadrul luptelor dintre armata germana si cea rusa.
Galerie Video© 2010 Phantom Video Productions